Orzeszki lipowe
31 lipca 2017
Rzeżucha być musi
22 marca 2018

Warto zebrać…

Najbliższe tygodnie mogą być dla nas bardzo owocne i to w dosłownym znaczeniu. Owocują drzewa i krzewy, jest to też znakomity czas na zbieranie ziół. Pokażę kilka, którymi się teraz zajmuję:
Chmiel sam mnie znajduje, zwiesza się z drzew i wygląda wówczas jakby był wielkim drzewem, a on tylko wykorzystuje to drzewo jako podporę. Szyszki łatwo się zrywa i szybko się suszą. Szyszka chmielu zawiera aromatyczną żywicę, olejki lotne, substancje działające uspokajająco, bakteriostatycznie, estrogenne.
Chmiel kojarzymy z piwem, ale suszone szyszki są alternatywą dla tych, którzy chcą uniknąć alkoholu.
Napar z szyszek pomaga w zasypianiu, łagodzi nadpobudliwość.
Z powodu swoich właściwości bakteriobójczych wyciąg z szyszek używany jest do przemywania ran.
Właściwości estrogenne szyszek chmielu wykorzystują producenci kremów i szamponów, a my możemy go pić, wcierać i kąpać się w wyciągu z szyszek:)
Czeremcha rośnie na obrzeżach lasów. Owoce zawierają pektyny, kwas jabłkowy, cytrynowy, askorbinowy (witamina C), rutynę, antocyjany, bioflawonoidy, sole mineralne (żelazo, miedź), kwasy fenolowe i garbniki.
Ważne! nie należy jeść owoców na surowo i nie można też jeść pestek, ponieważ zawierają glikozydy cyjanogenne, które uwalniają cyjanowodór. Z tych też powodów należy uważać, aby podczas robienia dżemów, konfitur soków, nalewek oddzielić owoc od pestki - najlepiej przecierając przez sito, owoc jest tak mały, że nie da się niestety drelować jak u owoców wiśni.
W celu bezpiecznego zakonserwowania przetworów z owocu czeremchy należy stosować pasteryzację lub wysokie stężenie cukru (1 część owoców na 1 część cukru), jeżeli chcesz dodać cukier i alkohol to co najmniej 40% i nie zostawiaj zbyt długo nalewki z pestkami. Dla zachowania koloru do przetworów dodaje kwasek cytrynowy. Warto się pomęczyć ponieważ czeremcha jest wyjątkowo aromatyczna.
Jeżówka purpurowa wzmacnia odporność, pomaga skrócić przebieg przeziębienia, wspiera procesy lecznicze skóry przy opryszczce, atopowym zapaleniu skóry czy trądziku. Nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery, ma właściwości regenerujące, przeciwzapalne, wygładzające, nawilżające.
Źródła podają, że terapia wzmacniająca organizm powinna trwać 3-4 tygodni, później przerwa 10 dni i można ponowić.
Jeżówkę (kwiaty i liście, choć można też kłącza, ale mi szkoda:) zbieram i suszę, jej kwiaty warto pociąć na mniejsze kawałki, uważajcie, po wyschnięciu trochę kłują, dlatego warto to robić w rękawiczkach, gotowe suszone i pocięte ziele jeżówki kupicie w sklepach zielarskich za ok. 7 zł.
Owoce jarzębiny na surowo mogą wywoływać niestrawność z powodu kwasu papasorbowego, ale w dżemach, galaretkach, nalewkach, czy dodane jako surowe do herbaty smakują wyśmienicie i niosą ze sobą wiele składników. Zawierają bowiem dużą dawkę witaminy C, beta-karoten, witaminy z grupy B, PP, K, potas, sód, magnez, miedź, a także flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.
Napary mają działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeczyszczające.
Stosuje się je również w stanach zapalnych nerek, kamnicy nerkowej, zaburzeniach krążenia.
Polecam dodawać do dżemów z innymi owocami i robić nalewki (czy raczej jarzębinówkę:)
Skrzyp polny to wspaniałe źródło naturalnej krzemionki, potasu, krzemu, dzięki czemu wspomaga szybko rosnące tkanki, czyli skórę, włosy i paznokcie. Działa na wzmocnie skóry przy uszkodzeniach, oparzeniach, łuszczycy, pękających naczynkach, stanach zapalnych jamy ustnej. Znajdziecie go w tabletach, szamponach, maściach, paście do zębów. Krzem pełni ważną rolę w walce o mocny kościec. Wysoka zawartość flawonoidów wpływa na zwiększenie wydalanego moczu i namiaru moczanów - dlatego skrzyp polecany jest jako środek moczopędny w kamicy nerkowej, gośćcu i skazie moczanowej.
Można go pić , wcierać i robić inhalacje. Podczas dłuższych kuracji wskazane jest suplementowanie witaminą B1, ponieważ skrzyp ma zdolności wypłukiwania jej z organizmu (warto o to zapytać lekarza)
Aronia należy do tej samej rodziny co jarzębina. Dobrze, że mamy dostęp do wielości produktów z aronią, ponieważ jest to cudowny owoc wspomagający odporność naszego organizmu.
Owoce zawierają: bioflawonoidy, witaminy: P, C, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy) oraz witaminę E, a także makro i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor. To przeciwutleniacze wspierają organizm w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami. Aronię warto zebrać kiedy jest jeszcze jędrna. Wówczas ją myje i wrzucam w workach do zamrażalnika, czekam aż dojrzeją winogrona, gruszki i jabłka, a później robię z nich dżemy, soki i nalewki. Mrożenie ma dodatkowy atut - niweluje goryczkę.
Rusałka
Rusałka
Co by tu zrobić? To zapytanie kieruję wciąż do siebie samej - to mój stan przewlekły. Postaram się tutaj zanotować to, co robię i to, co może wydać się interesujące dla Was - zmiany przestrzeni, wspomaganie ziołami, zmiany funkcji przedmiotów. Zainspirowana stronami w cyberświecie bawię się ubieranie przedmiotów w nowe formy, sprawdzam co może się udać. Powoli, niespiesznie, małymi krokami umieszczam kawałki siebie w mojej mikroprzestrzeni - zapraszam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *